Niko Häggman 31.1.2021
Häiden järjestäminen on täynnä valintoja ja etukäteen miettimistä. Tämä koskee myös kuvaajan ja potrettikuvien ottamista. Tässä muutamia pointteja, joita etukäteen miettimällä voitte päästä hääpäivästänne helpommalla. 
Valitse sinun tyylillesi sopiva kuvaaja 
Selailkaa eri kuvaajien kuvia ja pohtikaa, kenen kuvista tykkäät ja miksi. Muista kuitenkin, että kuvien on kestettävä aikaa ja rajusti muokatut kuvat voivat vanhentua muutamassa vuodessa. Pari vuotta sitten muodissa olleet seepian sävyiset kuvat eivät enää ole samalla tavalla suosiossa. Kuvien on oltava teille mieluiset, sillä niin myös päivästänne jää parempi muisto, johon voitte palata. Vaikka häihin liittyy todella paljon kuluja, hyvästä kuvaajasta säästämällä voi pian joutua katumaan lopun ikänsä, mikäli häistänne ei jää mieluista muistoa. Olette hyvien kuvien arvoisia! 
Miettikää kuvauspaikkaa huolella 
Hieno miljöö tekee teistä paremman näköisiä ja kuvista upeampia. Miljöö voi myös kertoa tarinaa ja olla esimerkiksi teille tärkeä paikka tai se voi kertoa teille tärkeistä asioista tai harrastuksista. Keskustelkaa kuvaajan kanssa, minkälaisia kuvia haluaisitte, ja miettikää yhdessä sopivia paikkoja. Kuvauspaikkoja olisi hyvä olla mietittynä useampi, jotta niistä voidaan yhdessä kuvaajan kanssa valita parhaat paikat sään ja vuodenajan mukaan. Useassa kuvauspaikassa kuvatessa on huomioitava niiden etäisyydet toisistaan ja se, kuinka helposti niihin pääsee hääpuvuissa kulkemaan. Itse pyrin kuvaamaan aina vähintään kahdessa erityylisessä paikassa, sillä näin saadaan monipuolisempia potretteja. Joskus myös samalla alueelta voi löytyä monta kivaa ja erityylistä paikkaa, jolloin siirtymiin ei mene aikaa. 
Kelin armoilla 
Olkaa rehellisiä kelille. Marraskuussa tuskin on enää ruskaa. Myös kylmä ilma voi kummasti lyhentää kuvausaikaa suunnitellusta. Hääpäivää ei saa pilata paleltumilla ja hytisevää sulhasta ei hymyilytä. Varautukaa ja ottakaa isoja lämpimiä takkeja sekä hanskoja mukaan kuvauksiin, vaikka ulkona olisi 15 lämmintä. Morsian on usein saattanut olla kuvauksissa vanhoilla lenkkareilla tai kumisaappailla, sillä yleensä kenkiä ei mekon alta näy ja ne voi tarvittaessa vaihtaa. Tärkeimpänä muistakaa, ettei vesisade ole maailmanloppu! Sade saattaa monesti jopa auttaa kuvauksia luoden tunnelmaa kuviin. Minä pyrinkin tarjoamaan ison valkoisen sateenvarjoni aina hääparin käyttöön, jotta heidän ei tarvitse varalta sellaista hankkia. Sateen sattuessa myös metsät toimivat loistavina kuvauspaikkoina tarjoten valtavan sateenvarjon päällemme. 
Miten päin me nyt ollaan tässä? 
Varsinkin alkuun kuvaustilanne jännittää hääpareja. Ensimmäisen 5 minuutin aikana harvalla on luonnollinen fiilis, mutta yleensä jännitys katoaa nopeasti kuvausten alkaessa. Tilannetta helpottaa, mikäli teillä ja kuvaajalla on yhtenäinen käsitys, minkälaisia kuvia haluatte. Käyttäkää yhdessä aikaa viimeistään viikko ennen kuvauksia eri asentojen miettimiseen ja lähettäkää niitä myös kuvaajalle. Katsokaa yhdessä hääkuvia esimerkiksi Instagramista ja Pinterestistä ja miettikää mitkä ovat teidän mielestänne hienoja ja teille sopivia asentoja. Asennot eivät saa olla myöskään liian teennäisiä ja monesti kuvauspaikalla niistä hiotaan teille ja miljööseen sopivia. Mielestäni kimppu saa yleensä roikkua rennosti alhaalla ja sulhasen on hyvä olla kuvaajasta katsottuna oikealla puolella, niin viehe pääse paremmin esille. 
Älä pilaa hääpäivää kiireellä 
Kuvauksiin kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Itse kuvat ehtii yleensä ottaa vaikka tunnissa, mutta silloin kuvia tulee vähemmän ja kiireen vuoksi hymy alkaa hyytymään. Yleensä pyrin varamaan kuvauksiin ainakin 2 tuntia, josta poikkeuksetta häviää puoli tuntia myöhästelyyn tai muuhun sähellykseen. Aikataulussa on otettava huomioon myös siirtymisiin kuluva aika ennen ja jälkeen kuvausten. Muistakaa jättää aamulla ennen kuvauksia aikaa myös syömiselle, vaikka hääpäivänä ruoka ei maistuisikaan. Syömättömyys ja heikko olo näkyy yleensä kuvista vaisuna hääparina, jolla ei posket punoita eikä silmissä loista. Myös kuvausten jälkeen olisi hyvä rauhoittua ja tankata, niin kirkossa ei ala heikottamaan. 
Toiveet toteen 
Olkaa rehellisiä ja uskaltakaa vaatia. Ammattitaitoisella kuvaajalla on aina visio kuvista, mutta toinen tärkeä taito on huomioida asiakkaan toiveet. Kuvaaja ei kaikista tiedusteluista huolimatta osaa lukea ajatuksianne. Itse pyrin näyttämään kuvausten aikana hääparille ottamiani kuvia, jotta he voivat kommentoida ja mahdollisesti muuttaa niistä jotakin. Kuvien näyttäminen yleensä myös keventää tunnelmaa, sillä hääpari huomaa kuinka upeilta he näyttävät; tämän olen huomannut. Myös kuvaajan sydämeltä vierähtää iso kivi, kun hääpari osoittaa tyytyväisyytensä. Muistakaa aina, että kuvauspaikalla on mahdollista tehdä vielä muutoksia ja ottaa uusia kuvia, jälkikäteen se on vaikeaa! 
Eikä tässä vielä kaikki 
Pelkästään potrettikuvauksiin liittyy paljon ennalta sovittavaa, mutta hääkuvaukset eivät yleensä lopu tähän. Muistakaa kertoa omat toiveenne myös vihkimisen ja juhlan taltiointiin. Toiset haluavat sormustenvaihtokuvat alttarin puolelta, toiset kirkon puolelta. Toiset haluavat juhlista paljon kuvia vieraista, toiset koristeista. Osa ottaa ryhmäkuvat ennen vihkimistä, toiset vasta juhlissa. Yleensä taitava kuvaaja kysyy nämä teiltä huomaamatta, mutta muistakaa sanoa omat toiveenne, mikäli kuvaaja ei hoksaa niitä udella. Kuten häiden järjestelyyn, myös hääkuvauksiin liittyy paljon suunniteltavaa, mutta ammattitaitoinen kuvaaja voi vähentää stressiänne, tehdä hääpäivästänne sujuvamman, sekä luoda kauniin muiston tärkeästä päivästänne! 

Tsekkaappa nämäkin!

Back to Top